IoT Laitteiden tilaaminen ja käyttöönotto

Miten saat tilattua IoT laitteita ja otettua ne käyttöön

Tässä artikkelissa on kerrottu perustiedot IoT-laitteista Spotilla-palvelussa.

Tässä artikkelissa on kerrottu käyttötapauksia, joihin IoT-laitteita voidaan hyödyntää.

Voit tilata mallistossa olevia IoT laitteita suoraan Spotillan sisällä olevasta tilausportaalista. Jokaisella eri laitteella on oma käyttötarkoituksensa,  johon se soveltuu parhaiten.

🔗 1. Tunnista käyttötapaus
🔗 2. Tarkasta IoT laitteiden kuuluvuus (LoRaWan verkko)
🔗 3. Tilaa laitteet
🔗 4. Luo Spotillaan ne kohteet joille alat keräämään dataa
🔗 5. Määritä oikea laitekortti käyttötapauksen mukaan
🔗 6. Kun saat laitteen, toimi seuraavasti
🔗 7. Laitteen keräämän datan raportointi
🔗 8. Hälytyksien asettaminen laitteille lukemien mukaan

1. Tunnista ensin käyttötapaus, jota varten hankit laitteen

Esimerkkejä IoT Käyttötapauksista

• Olosuhteiden mittaus tai valvonta, kuten
    • Laboratorion olosuhteet
    • Muuntamon, sähkötilan, katujakokaapin tai vastaavan olosuhteet
    • Valmistuksessa käytetyn laitteen (kuten uuni) sisälämpötila
    • Esimerkiksi kaivon / altaan pinnan korkeus
    • Jäteastian, säilön tai muun kohteen täyttöasteen mittaus
  • Sisäilman laadunvalvonta
    • Työturvallisuus (esim. CO2, tVOC, otsoni, formaldehydiu)
    • Viihtyisyys
    • Valmistusolosuhteet
  • Paikantaminen
    • Kevyt kalusto (ei omaa virtalähdettä)
    • Muut kohteet joihin ei voida kustannustehokkaasti kytkeä kiinteitä virtaa tarvitsevia paikantimia

2. Tarkasta IoT laitteiden kuuluvuus (LoRaWan verkko)

Käytämme Digitan tarjoamaan LoRaWan verkkoa, jonka kuuluvuuden voit tarkastaa suoraan tästä kartasta . Huomaa, että kartalla on erikseen näytetty sisäkuuluvuus ja ulkokuuluvuus.

• Lähtökohtaisesti laitteiden toiminta myös rakennuksen sisällä on erinomainen, kunhan kartan mukaan rakennus on kuuluvuusalueella ja IoT laitetta ei asenneta "pommisuojaan" tai vastaavaan erityistilaan, joka on suojattu täysin erilaisilla rakenteilla kuin normaalit seinät.
  • Tarvittaessa sisätilaan voidaan lisäksi asentaa erityinen kuuluvuuden vahvistin, jolloin myös tällaisessa erityistilassa laitteet saadaan toimimaan

3. Tilaa ensin yksi tai muutama laite jolla varmistat ratkaisun toiminnan

Muista että sinun ei tarvitse investoida tuhansia euroja päästäksesi testaamaan hyödyt käytännössä. Voit tilata yhden tai muutaman laitteen, joiden avulla pääset heti kokeilemaan miten IoT-ratkaisu alkaa toimia.

Kaikki laitteet toimitetaan "käyttövalmiina" ja niiden asentaminen ei vaadi mitään erityistoimenpiteitä, eikä sinun tarvitse kuin määritellä Spotillassa mihin Spotillan kohteeseen alat keräämään tietoa laitteella.

Tee tilausportaalista tilaus laitteesta, tilausportaalin ohje on täällä.

Kerro tilauksen lisätiedoissa, mikä on käyttötarkoitus johon tilaat laitteen. Tilauksen vahvistamisen yhteydessä varmistamme sinulta laitteen soveltuvuuden ja keskustelemme tarpeellisesta laitteen konfiguroinnista (esim. lähetystaajuus jolla laite lähettää dataa Spotillaan).

4. Kun olet tilannut laitteet, luo Spotillaan tarvittavat kohteet (Spotit)

Jokainen IoT-laite kohdistuu yhteen Spotillan "Spottiin", eli kohteeseen. Näitä kohteita voivat olla esimerkiksi:

• Huone, Kone, Laite, Jäteastia, Kontti jne

Varmista, että sinulla on ne laitteet olemassa Spotillassa, joihin halut kytkeä IoT-laitteen. Voit myös luoda täysin uusia kohteita IoT-laitteita varten

5. Varmista, että kohteella (Spotilla) on laitekortilla tarvittavat tietokentät IoT-laitteen datalle

Jos hankit esimerkiksi sisäilman mittaamiseen tarkoitetun laitteen ja olet perustanut Spotillaan kohteen nimeltä "Laboratorio", johon aiot kohdistaa tämän laitteen, varmista että:

• Kansiolla johon "Laboratorio" kuuluu on käytössä laitekortti, joka sisältää tarvittavat tietokentät
  • Tietokenttien tarve on riippuvainen siitä, minkä IoT-laitteen hankit, mutta esimerkki sisäilmanmittauksessa tehtävän laitekortin tietokentistä on tässä

Laitekortin nimi: "Sisäilmamittaus"
Laitekortin tietokentät:
- Lämpötila [luku]
- Ilmankosteus [luku],
- Ilmanpaine [luku],
- Co2 [luku],
- PM2.5 [luku],
- PM10 [luku],
- tVOC [luku]

6. Kun saat laitteen postitse, toimi seuraavasti

• Aseta virtalähde (paristo[t]) laitteeseen (katso tästä artikkelista laitekohtaiset ohjeet)
  • Kytke laite Spotillassa siihen Spottiin, jolle alat keräämään tietoja

Jokaisella IoT laitteella on oma yksilöillinen tunnus "DevEUI" joka näkyy jokaisen laitteen pinnassa olevassa tarrassa. Kun kytket laitteen Spotillassa Spottiin, tarvitset vain kaksi tietoa:

• Laitteen malli
  • Laitteen DevEUI

Mene Spotillassa (pääkäyttäjätunnuksella) palvelun asetuksiin.

• Mene kohtaan "Integraatiot"
  • Mene kohtaan "IoT"
  • Ota käyttöön integraatio

Mene sitten Spotillassa sille Spotille, johon haluat kytkeä IoT-laitteen

• Paina "Liitä IoT sensori" painiketta

Spotillan käyttöliittymä ohjaa sinua tämän jälkeen valitsemaan laitteen mallin ja täydentämään sen jälkeen tietokentät.

image-png-Jun-26-2023-03-50-02-1263-PMTäytä tietokentät ja paina "Liitä IoT-sensori"

Tämän jälkeen data alkaa automaattisesti kertymään Spotin laitekortille.

7. Laitteen keräämän datan Raportointi

Voit katsoa kulloinkin viimeisintä tietoa mitä laite on lähettänyt palvelun avaamalla sen Spotin, jolle laitteen tietoa kerätään. Laitekortilla näkyy viimeisin tieto.

Graafinen raportti
    Saat raportoitua historiallisen tiedon laitteesta Graafisten raporttien avulla.

Mene käyttöliittymässä: Kohteet laitteet ja kalusto -> Graafiset raportit

Tee haluamasi valinnat Arvo 1 ja Arvo 2 kenttiin, voit raportoida yhtä tai useampaa mitattua arvoa samaan grafiikkaan.

Jos haluat vain jonkun tietyn kohteen lukemat, tee ensin rajaus "Taulukkonäkymä" näkymässä. Lisätietoa täällä.

Historiatiedot

Jos haluat käydä läpi kaikkia historiallisia lukemia, mitä IoT laite on kerännyt, mene palvelun muutoslokiin, valitse "Spotti" ja paina "Katso muutokset" sen kohteen kohdalta, minkä tiedot haluat nähdä.

Täältä näet jokaisen historiallisen tiedon jonka IoT-laite on kerännyt.

8. Hälytyksien asettaminen

Mikäli haluat asettaa hälytyksiä IoT-laitteiden keräämiin tietoihin liittyen, voit toteuttaa sen Spotillan työnkulkutoiminnolla

Työnkulkutoiminnolla luodaan halutunkaltainen sääntö (eli työnkulku, jossa on ehtoja) joka täyttyessään aiheuttaa halutun toiminnon.

Tässä esimerkki työnkulusta:

• Ominaisuuteen perustuva työnkulku
      • Valitaan "Spotti"
        • Eli aina kun Spotti (eli se kohde johon IoT-laite on liitetty) päivittyy, tämä työnkulu ajetaan automaattisesti
      • Asetetaan ehto
        • Kun Spotin Attribuutti (tietokenttä) "Lämpötila" on yli 30
        • TAI
        • Kun Spotin Attribuutti (tietokenttä) "Lämpöpotila" on alle 20
      • Asetetaan toiminto, kun ehto on tosi
        • Luo uusi Palvelupyyntö [tai "Viesti" tai "Lähetä sähköposti"]
        • Asetetaan palvelupyynnölle ne tiedot mitä sille halutaan asettaa
      • Kun IoT-laite päivittää Spotille tietoja (15min tai 1h välein), joka kerta tarkastetaan täyttyykö tämän säännön ehto
        • Jos ehto täyttyy, Spotillaan syntyy uusi palvelupyyntö, josta lähtee (palvelupyyntöjen asetusten perusteella) joko push-notifikaatio tai push-notifikaatio ja sähköposti-ilmoitus vastuutahoille

Tällä samalla tavalla voidaan luoda niin monta erilaista tarpeellista sääntöä hälytyksiä varten kuin tarvitaan. Yksi sääntö voi koskea kaikkia kohteita tai vain yksittäistä tai yhtä kohdetta - eli myös jokaisella laitteella voi olla omat sääntönsä.