Tagin lukeminen mobiililaitteella

Kuinka tagi luetaan ja mobiililaitteen laitevaatimukset. Miksi tagin luku ei onnistu?

Android sovelluksessa tagin lukeminen on yksinkertaista.  Avaa Spotilla sovellus ja kirjaudu sisään, jos et ole aikaisemmin kirjautunut sisään. Lukeminen tapahtuu "Koti" välilehdeltä, joka avautuu ensimmäisenä, kun sovelluksen avaa.

etusivu

Kun laitteesi NFC-ominaisuus on päällä, voit lukea tagin viemällä puhelimesi tagin lähelle (kohta puhelimesta, jossa NFC-antenni sijaitsee).  Eri puhelinmalleissa NFC-antenni sijaitsee hieman eri kohdassa puhelinta; joissakin malleissa jopa etupuolella puhelinta.

nokia 8.1 nfc

Ylemmän kuvan (Nokia) esimerkissä vain keltainen alue on sellainen, jossa lukutapahtuma onnistuu 100% kerroista. Jos kuvan puhelinmallilla veisi esimerkiksi puhelimen alaosan kiinni Tagiin, on etäisyys antenniin liian iso eikä puhelin lue Tagia. Alemman kuvan puhelin on Samsung. Useimmissa Samsung puhelimissa NFC-antenni on kuvassa näytetyllä sinisellä alueella. Näin ollen esimerkiksi puhelin yläreunan vieminen kiinni Tagiin ei toimi, sillä etäisyys NFC Antenniin on liian iso. 

How to set up NFC-enabled payment feature | Samsung HK_EN
Jos puhelimessasi on paksu suojakuori, se saattaa haitata NFC tagin lukemista.

 

 

 

 

Spotilla Android mobiilisovellus vaatii toimiakseen mobiililaitteen, jossa on Android käyttöjärjestelmä. Mobiilisovellus toimii valmistajariippumattomasti  eli Android-laitteen merkillä ei ole merkitystä.  Sovelluksen toimivuuden varmistamiseksi laitteen Android käyttöjärjestelmän ohjelmistoversion tulee olla vähintään "4.1 JellyBean API v.16" tai uudempi. Ohjeet Android-laitteesi ohjelmistoversion tarkistamiseen löydät esimerkiksi Googlen (Androidin kehittäjä) sivuilta täältä: https://support.google.com/android/answer/7680439?hl=fi

Jos aiot käyttää Spotillan mobiilisovellusta tagien lukemiseen, tulee puhelimessa olla NFC-toiminto ja sen tulee olla kytkettynä päälle. Jos et tiedä kuinka NFC-toiminto kytketään päälle omassa laitteessasi, tarkista tämä kyseisen laitteen ohjeista.

lue nfc 

Mikäli tageissanne on QR-koodi, voidaan tagi lukea myös QR-koodilukijalla. Paina tällöin etusivulla "Lue QR-koodi".

lue qr

Spotilla iOS sovellus vaatii toimiakseen iOS laitteen, jossa on vähintään iOS 11. Tällä hetkellä soveltuvia iPhone puhelimia ovat siis:

iPhone 5S, 6, 6 Plus, 6S, 6S Plus, SE, 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, iPhone X, iPhone XR, iPhone XS,  iPhone XS Max, iPhone SE, iPhone 11, iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max

Spotillan NFC-ominaisuudet toimivat seuraavilla iOS laitteilla:

iPhone 7, 7 Plus, 8, 8 Plus, iPhone X, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone SE, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13, iPhone 13 Pro ja iPhone 13 Pro Max.

Tagin lukemista varten tarvitset myös jonkin tagin lukuun tarkoitetun sovelluksen.  Näitä löytyy useampia vaihtoehtoisia App Storesta. Hae esimerkiksi hakusanalla NFC reader. Uusimmissa malleissa tämä on valmiiksi asennettuna ja lukija automaattisesti päällä.

Kun puhelimessasi on tällainen sovellus, voit painaa näyttöä ja lukea tagin viemällä puhelin NFC-tagin lähelle. Puhelimessa on tietyssä kohtaa NFC-antenni, jolla tagin lukeminen tapahtuu. Esimerkiksi iPhone 7:ssä antenni sijaitsee puhelimen takana yläosassa.

Lukemalla tagin pääset Spotin tiedot -näkymään tai mihin tagi onkaan liitetty. Tagi voidaan liittää myös kansioon tai varastopaikkaan.

Miksi tagin luku ei onnistu?

 1. Olethan paikantanut missä NFC lukija sinun puhelimessasi on?
  NFC siru ja sirunlukija ovat pieniä komponentteja ja niiden tulee lähes koskea toisiaan lukutapahtuman onnistumiseksi!
 2. Onhan NFC lukija päällä?
  Uusimmissa iPhoneissa lukija on automaattisesti päällä, mutta Androidissa voit laittaa NFC lukijan päälle/pois päältä asetuksissa.
 3. Onhan puhelimessasi (toimiva) nettiyhteys? 
  Spotilla on pilvipalvelu, joten se vaatii netin toimiakseen.
 4. Onhan käyttäjätunnuksesi ja salasanasi oikein? 
  Muista pienet ja isot kirjaimet! Ja muista, että hallintaportaalin tunnukset ovat eri tunnukset kuin mobiilitunnukset (toki käyttäjätunnus ja salasana voi olla asetettuina samoiksi molempiin tunnuksiin)